in het kort
Hoe het begon
Buurtkamer 3d is gestart als bewonersinitiatief Huiskamer in de buurt. In 2019 is het initiatief doorontwikkeld tot stichting. Het bestuur bestaat uit vier bestuursleden – voorzitter (vacant), secretaris, penningmeester en algemeen bestuurslid. Sinds 2022 is De Dodaars de ontmoetingsplek waar Buurtkamer 3d samen met bewonersinitiatieven gehuisvest is. Er zijn ook bewonersactiviteiten die elders plaatsvinden. Ontmoeten en samen werken staat bij alle activiteiten centraal.

Doel van Buurtkamer 3d
Het doel van Buurtkamer 3d is om activiteiten voor en door bewoners uit Kortenhoef,’s-Graveland en Ankeveen te organiseren en te faciliteren in samenwerking met maatschappelijke organisaties en (sociaal) ondernemers.
Dat kan in De Dodaars, maar ook op andere plekken in de dorpen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten met en voor elkaar kunnen organiseren.
Voor wie?
Kinderen
Kinderen kunnen in De Dodaars boeken lenen, knutselen en spelletjes doen.
Samen met leerlingen van de Curtevenneschool en buurtbewoners wordt een voedselbosje onderhouden
Jongeren
Jongeren kunnen meedoen aan upcycling. Samen met jongerenwerkers wordt een vervolg gegeven aan de activiteit 18 jaar en dan? Wat moet er geregeld worden als je 18 jaar wordt?
Ouderen
Voor ouderen is er een koffie-ochtend, een leesclub en een haakclub.
Jaarlijks wordt een Paasdiner voor bewoners uit de drie dorpen georganiseerd.
Nieuwkomers
In De Dodaars krijgen nieuwkomers taalles. Herintreders en bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werkervaring opdoen.
Hoe werkt buurtkamer 3d?
Wat doen we zoal?
Bij Buurtkamer 3d en de bewonersinitiatieven zijn meer dan 50 bewoners actief. Zij repareren spullen, schenken koffie, voeren coördinatietaken uit, zoeken kleding uit, richten de etalage in, onderhouden contacten met winkeliers, bevoorraden buurtkastjes, lenen boeken uit, knutselen met kinderen of lezen hen voor, geven taalles, doen bestuurswerk of helpen met fondsenwerving.
ABCD methode
Buurtkamer 3d werkt volgens een erkende aanpak om bewoners te verbinden: de ABCD methode. ‘Asset Based Community Development’ (ABCD) gaat uit van talenten en ervaringen van bewoners en werkt aan meer verbinding. Dit betekent aansluiten bij wat er al is en voortbouwend op onderlinge verbanden die er tussen buren, groepen en verenigingen zijn.
Voor wie?
Buurtkamer 3d biedt bewoners, maatschappelijke organisaties en (sociaal) ondernemers ruimte voor het starten van activiteiten voor bewoners en organiseert zelf ook activiteiten voor bewoners.